Hietatokan Onki 24

Oli kiikun kaakun pääsenkö osallistumaan koko kisaan ja olin intoilut jo kertaalleen peruuttanutkin. Asia korjaantui kuitenkin aivan viimeisellä hetkellä. Mutta viime hetkeen venyminen tiesi, että paikallisten suursärkikalojen kanssa harjaantuminen jäi viimeisen kisaa edeltävän viikon varaan. Edellisen suursärjen, reilu 600g sorvan, olin saanut Turun tienoolta yli 30 vuotta sitten, eikä niitä kalamaratonien paljastamana enää samoilla seuduilla selvästikään uiskennellut. Paikkatiedon hataruuden johdosta valikoimme alle Fiilistelysarjan Pro-statuksen julistamisen sijaan. Päätös maksoi meille lopulta 80 euroa lahjakorttivaluuttaa. 

Mitä ihmettä voisimme keksiä?

Siinä kutkuttavaa miettimistä. Turun seudulta voisi muuhun maahan verraten tiettävästi löytää kohtalaisen kokoisia säyneitä, suutareita ja sorvia.. Lisäksi olisi järvi, joka paljasti pulleat särkensä eräässä onkitapahtumassa keväällä. Kävinkin onkimassa sitä myös itsekseni kokeeksi tunnin verran onkitapahtumasta poiketen mäskillä tuunaten, ja sain sadittua 33-senttisen vonkaleen ja liudan 28-32-senttisiä. Aika hyvä, aika hyvä ja kenties rahdun parempikin, jos käyttää enemmän aikaa. Hyvä vähintään varasuunnitelma, jolla voisi jollain tavalla pärjätäkin jo. 33-senttisellä särjellä häviäisi nimittäin kertoimien perusteella 50-senttiselle suutarille, mutta 34-senttisellä sen jo voittaisi. Tiukkaa senttipeliä oli luvassa. 

Mökkiviikko Kustavissa paljasti saaristolaissäyneen pyynnin haavoittuvuuden. En päässyt juuri edes yrittämään, kun tuuli koko ajan niin että tukka teki lähtöä. Säynemenestys olisi tältä vuodelta painettava unholaan ja käytävä kurkkaamassa, voiko suutarin oikeasti saada ja ovatko sorvat niin suuria kuin huhupuheissa. Samoin kuin “kahen kilon suutarit”. Nekin voisivat merenlahtien todellisuudessa olla lähempänä kokoluokkaa 1300-1400g. Huhuilla kun on usein enemmän tai vähemmän leveät siivet.

Harjoitukset

Harkkalenkin suutari- & sorvapassi tuotti pari mahdollista korttikalaa: suutarin, 47cm/ 1420g ja sorvan 34cm/572g. Itse en saanut mitään kunnollista, kalat menivät naapurijoukkue Kanaalin tonkijoiden jäsenille, joiden kanssa olimme liittoutuneet etsintöjen tiivistämiseksi. Paikassa voisi olla potentiaalia, vaikka suutari vaikuttikin sivuosumalta, eikä yhytetty yksilö oikeastaan mitenkään avannut kuinka sitä varsinaisesti lahdelmalta pyydettäisiin. Mutta sorvat, niistä voisi olla järkisärkiä paremmiksi kiinnityksiksi korttiin. 

Teimme  vielä toisen suutarikokeilun, lahdelle, jossa sen kanta kuului viime vuosina runsastuneen tavattomasti. Lahdella kasvoi valtavia määriä ulpukkaa ja lummettakin. Yritimme ensin hajanaisen ulpukon aukoista ja kasvisvyön ulkoreunoilta, mutta kohoa upottivat vain harvalukuiset pasurit ja ahvenet. Löysimme lisää valtavia ulpukkapeltoja, joiden väliin ruopatun uoman reunoille läjitimme mäskin ja ongimme siltä joukon pasureita. Suutarimaisia häälyntöjä näkyi ulpukossa aivan mäskin lähelläkin silloin tällöin, mutta varmaksi emme osanneet kaloja tyypitellä. Lähdimme etsimään aukkoja kaislikosta, ulpukosta ja lumpeikosta, mutta mitään ei kuulunut, mitä nyt pieniä sorvia vähän ja lisää ahvenia helteisestä ja rehevästä matalasta.

Auringon alkaessa painua mailleen alkoi ulpukossa ykskaks tapahtua. Selkiä ja eviä alkoi ilmestyä pintaan sen verran selväpiirteisinä, että varmistuimme kalojen ammattitaidosta: kenkiä siellä parsitaan (kuten suomen kieli huolimattomasti käännellen uskottelee)! Mutta ulos viidakosta kalat eivät millään tuntuneet suostuvan ja päädyimme vanhaan temppuun: jos ei suutari tule Hietatokan luo, Hietatokka menee suutarin luo – ja ajaa päräytimme ulpukkoon. Ei sieltä ehkä onkimaan pystyisi, mutta jospa pääsisimme edes näkemään kalat paremmin. 

Pääsimme. Kaloja oli ykskaks joka puolella ja kaverini kertoma, että hän kajakilla ulpukossa meloessaan osuu tuon tuosta melalla suurehkoihin kaloihin, alkoi kuulostaa uskottavalta. Kaloja ui välillä venettäkin päin. Mutta kontaktia niihin emme saaneet, olivatkohan ne kudulla?

Tulimme pois pahimmasta viidakosta puolen yön maissa ja päätimme onkia hetken vielä mäskiltä. Mäskin viereisessä ulpukossa oli kuitenkin uudenlainen äänimaisema: schlups, schlurps, czhuup. Vaikea kirjoittaa sitä ääntä, josta kenkätehtailijaksi kuviteltu kala on oikeasti saanut nimensä, ruotsin kieleen: sutare. Sen päiväinen suutarointi eli imuttelu, lehtien suutelu oli käynnissä ja olivatko sadat ulpukanlehdetkin reikiä täynnä samasta syystä? Tiimiläinen Olli, 360° luontoihminen, tiesi, että korennot munivat kellulehtien alapinnoille. Ilmeisesti suutarit imeskelevät niitä, sillä ulpukoiden seassa näkyi jännää liikettä imuäänien säestämänä. 

Se saisikin olla viimeinen mahdollisuutemme. Suutaroivat kalat ainakin syövät eivätkä ui hulluna ympäriinsä, jos vaikka eivät kudekaan. Virittelimme vahvasiimaiset onget, jotka pystyisi laskemaan aivan kellulehtien alle, sillä pintalehtien alla, parin-kolmenkymmenen sentin päässä, on melkein aina toinen lehtikerros ja kalat selvästikin uiskentelivat kerrosten välissä. 

Alkoi mahdottoman tuntuinen sijoittelu lehtien välisiin aukkoihin. Kuten arvata saattaa, suurin osa päätyi koukkujen repimiseen ulpukan lehdistä ja varsista ja paikallisen imuttajan säikähdykseen. Pikku hiljaa tarkkuus kehittyi kuitenkin ja lopulta ykskaks: Koho sukelsi pintakäymisen yhteydessä. Herranjestas! Kiristys ja valtava molske! Haavi alle ja suutari sisään! Ensimmäinen oikea suutarini, elämäni varhaisemmissa vaiheissa olin saanut pyydetyksi vain tiheäkantaisten pikkulampien sinttejä. 48cm/ 1460g. Ei vielä suurkala eikä kovin hyvä kisakalakaan, mutta pää oli auki ja uuden viisauden turvin muutaman saamalla saisi kenties suuremmankin.

Kisasuunnitelma oli valmis. Puolenyön suutari, aamun särki ja loput sorvaa, jos ei suutaria sitten vielä joukkoon. Se vaatisi veneen raijaamista ympäri maakuntaa ja sen pudottamista veteen kahdesti, mutta mitäpä sitä ei fiilistelläkseen tekisi.

Mitä tuonneko muka onki?

Kisa

Suutari

Soitto kartanon isännälle, 20€ sähkökaappiin, luiskanpuomi auki ja pitkä säästynyt venematka saattelivat Hietatokan aluksineen veteen. Suunnitelma oli selvä ja aikataulukin sopiva. Juuri puolenyön jälkeen imuttelu oli ollut kiivaimmillaan. Sen verran varasimme asettautumiseen aikaa, että hipi hiljaa veneessä, aivan pelipaikoilla, kuuntelimme “kipparikokouksen” viimeiset ohjeet ja saimme tägin mittanauhaan. Sitten kello löi täydet ja onget sujahtivat ulpukoiden väliin. 

Ilta oli edellistä hiljaisempi. Suutarointi oli vähissä, eikä uimareitakaan näkynyt. Saivatko ne kudetuksi? Olivatko korennontoukat vähissä? Liikkuisivatko ne nyt mäskillekin? Päätimme olla mäskäämättä ainakaan aluksi ja odotella imuääniä. Niitä alkoi onneksemme kuulua noin 00:30, kuten viimeksikin, ja samassa paikassa kuin edellisenäkin yönä. Ei yhtä paljon, mutta kuitenkin. Sama jännittävä pyydystys pääsi käyntiin!

Vaikka tekniikka oli nyt selvillä homma ei ollut yhtään helpompaa. Koho meni pintamuljaamisten vieriltä uppeluksiin useampaan otteeseen, mutta ilman tulosta. Tai sitten koukussa oli ahven. Lopulta eräästä lehtivälistä koho lähti niin päättäväisesti, että olin varma siitä kuka on asialla. Kyllä, valtava pärske alkoi taas ja Ollin taitavasti käsittelemään haaviin saattui potra suutari uudelleen! Jännittävää hommaa! 

Kala mittalaudalle: 50cm! Täytyy olla suurkala ja puntariin: 1620g, kyllä: suursuutari (>1500g)! Kisa lupaavasti auki ja korttiin juuttuvan tuntuinen merkintä!

Yön pimein aika hiljensi lahden aika tyystin, valitettavasti ennen pärskeiden aikaansaaman hiljaisuuden päättymistä. Jatkoimme aamusutinan toivossa kuitenkin auringonnousuun. Sutinaa vähän tulikin, mutta niin myöhään, että valoa oli pelissä enemmän kuin iltasyönnillä ja kalat selvästi arempia veneen suhteen. Emme saaneet toista kalaa koukkuun ja teimme poistumispäätöksen.

Suursuutari

Särki

Särkijärvi oli aurinkoinen ja sees aamuviideltä ja se sai syliinsä muutaman täyteläisen mäskipalleron. Tosin taisin saada suurimman, 33-senttisen kalan, jo ennen mäskittämistä. Mäski toi kalaa hetkeksi paikalle, muttei enää 31-senttistä suurempaa ennen kuin kalantulo tyrehtyi melkein kokonaan. Mäskitimmekö liikaa? Suurehko haukikin kävi mäskillä muljaamassa pariin otteeseen. Saattoi sekin hiljentää tienoon. Sellainenkin voi olla mäskin syytä, liian huomiota herättävä kuhina. Erityisesti, mikäli paikan hauki on sarastusaktiivi.

Aamun särki, joka ei lopulta mahtunut enää korttiin

Pakkasimme kimpsut, kampsuja unohtamatta. Järvimaisema ei tuottanut aivan tavoiteltua tulosta, mutta parilla suht ok kalalla kortti kuitenkin täyteen ja vielä oli kenties tuottaoisakin optio parantaa. Seuraavat askeleet sijoitimme saaristolaisen pizzapaikan avaamisajankohtaan, jonka jälkeen loppupäivä olisi selvittävä ilman varjoa paahteisessa veneessä.

Röyhtäillen ajelimme suursorvalandiaan.

Sorva

Iltapäivää voi kuvailla pitkäksi. Edellisen kerran suursorvala vaikutti tyhjentyneen mistään sinttisärkiä suuremmasta ja vaihdoimme suurempaan lahdelmaan, jota emme olleet viimeksi ehtineet oikein tutkia. Ajelimme ristiin rastiin rantoja onkien ja kaloja rantamatalista tähyillen, muttemme onnistuneet pyytämään kuin pikkusinttejä. Mitä nyt yhden 200-grammaisen sorvan Olli koukutti hieman ulompaa kaislanreunasta. Erään kaislikon perällä molski jokin isompi, ja kohta meitä toljotti polviaan myöten vedessä seissyt hirvisonni. Se rymisteli hetken tuijoteltuaan takaisin kaislikon suojaan, aloittaen kummallisen kuuloisen lahdella kiirivän mäiskeen. 

Hetki hirven jälkeen taivaalta bongattu kalasääski bongaantui uudelleen, tällä kertaa kynsissään – mikäpä muu kuin ilmeinen suursorva. En osaa sanoa masensiko vai piristikö näky meitä enemmän, mutta paluu järvelle kummitteli mielessä: meiltä ei tuntunut löytyvän kynsiä sorvan korttiin kaappaamiseen. 

Poistumissuunnasta Olli sai samasta kohtaa kuitenkin uudelleen parisataagrammaisen sorvan ja hetkessä sorvaantui päätös ladata spottiin muutama mäskipallo. Sorvia voisi olla lisää ja kenties suurempiakin.

Siunattu päätös! Mäskin siivittämänä sorvia alkoi vilistä silmissä ja ne alkoivat myös kasvaa. 30-senttisiä tuli monta, keskipaino alkoi kivuta kolmeensataan grammaan ja toivo vielä suuremmista kasvoi kasvamistaan. Kunnes mäskin päällä pyörähti ison oloinen kala aivan kohoni vieressä. Olli korjaili onkeaan sylissään kun mainitsin jännittyneenä asiasta, samalla kun koho lähti sukeltamaan päättäväisesti. Onginnan parhaita hetkiä. Kiristin siiman ja kala osoitti uintiliikkeillään heti, että koukussa on ennätyssorva. Ja oli: 36cm ja 892 grammaa. Suurempi sorva kuin ikinä olin kuvitellut siiman päähän saavani! Onnellisina ilmoitimme kalan, ja aiemman tulossaldon perusteella uumoilimme kalan vievän meidät sarjamme kärkeen. Sorva veisi meidät jättilahnojen ohi! Mutta Ahvenanmaalta oli ehtinyt kuulua kummia ja semmoisia sorvia, että ymmärsimme pelin olevan pelattu ja saisimme toivoa enää kakkossijan säilymistä järvisärkien ja lahnojen jahtaajilta ja ties keiltä. 

dav

Sorvat jatkoivat puremistaan ja kuin varmistukseksi korttiin piirtyi vielä yksi suursorva, 618-grammainen 34 sentin kaunotar, muttei enää suurempia. Hyvästelimme mäskin jo puoli yhteentoista mennessä, sillä voittotaistelu oli ohi, sorvakiintiö aika täynnä ja uupumuskin melkoinen.

Ja niillä viisiin, kakkossijaan riitti Hietatokan nopean paikallisen perehtymisen tulos! Nöyryydentunto Pro-sarjalaisuuden suhteen söi lahjakorttivaroista osan, sillä samaiseen sijiotukseen olisi korttimme riittänyt siinäkin sarjassa, heti Urpoerämiestiimin ruutanoiden jälkeen. 

Yhtä kaikki: hieno kisaformaatti ja suurkiitos järjestäjille, enemmän vaan tällaista! Kalojen kertoimet olivat varsin hyvin laaditut, vaikka nyt pariin lajiin painottuivatkin. Mutta olisivat tulokset toisinkin voineet painottua. Jos nyt jokin kertoimissa mietityttää, niin vaaditaan 57cm suutarit voidakseen päihittää sorvat, joita oli kaksin- ja melkein kolminkin kappalein voittajatiimillä. Se kuulostaa aika kovalta. 

Onko sellaisia suutareita olemassakaan?

Hietatokka, Mikael Jaakkola & Olli Hietanen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s